Gündüz Ölüsü-Charlaine Harris

Uzun süredir beklettiğim popüler dizi true blood'ı yaratan serinin ilk kitabı olan Gündüz Ölüsünü okudum. Öncelikle bu kadar az bir beklentiyle başladığım bir kitaptan bekleyemeyeceğim ölçüde hoşlandığımı belirtmeliyim. Yazarın dili çok keyifli espirili ve akıcıydı. Seriye adını veren güneyin neşesi ve sıcaklığı hissediliyordu,tam bir yaz kitabıydı diyebilirim;
Neşeli,espirili,sürükleyici ve hafif.

Kitaba başladığım anda ilk yaptığım şey aklımdaki sookie'yi değiştirmek oldu,dizinin bir takipçisi olmasamda sookie karakteri zihnimde anna paquin ile eşleşmiş vaziyetteydi,açıkçası bu konuda yönetmeni ve castı seçmekle sorumlu herkesi sorguladım diyebilirim. Gerçekten kitapta şöyle güzel böyle güzel diye anlatılan sookie'ye anna paquin"i uygun görmelerinin sebebini merak ettim,dünyada sarışın kız mı kalmadı yahu? görünüş karmaşası bir yana koyarsak sookie'yi sevdim eğlenceli bir karakter olmuş,hele yeteğini okumak epey ilginçti.
Bill'e gelirsek o açıkçası gayet kilişe bir karakter olmuş ama nedense kendisinden pekde nefret ettiğimi söyleyemem ama kesinlikle hoşlanmadım da,iyi oğlan havalarının modası geçeli çok oluyor .
Kısaca kitabın konusundan bahsedersek;
Sookie,insanların zihnini okuma yeteneği olan bir garsondur. Ancak sookie için herkesin zihnini okumak bir yetenekten çok lanettir. Her ne olursa olsun hatta bazen kendimizi de kandırsak, cehalet tatlıdır.

Bir gün yaşadığı küçük kasabaya o güne kadar hiç olmayan birşey olur,bir vampir taşınır. Sookie barda gördüğü bu vampirin zihnini okuyamayınca bundan çok etkilenir, ardından yeteği sayesinde vampirin başının dertte olduğunu öğrenir ve hiç düşünmeden yardımına koşar ve hayatını kurtarır. Bu şekilde vampir bill ve sookie tanışırlar, bill de o gün zorunda kalarak sookienin kanını içmiştir ve kanında farklı ve çok lezzetli birşey fark etmiştir. Böylece karşılıklı olarak birbirinden etkilenen çiftimizin arasında bir ilişki başlar. Herşey iyi giderken hatta gelecek falan düşünülmeye başlanmışken,cinayet haberleri gelmeye başlar, ve bu cinayetlerin en büyük iki zanlısından biri kardeşi diğeri sevgilisidir sookie'nin...
Başlarda alacakaranlığa benzettim ancak sonralarında daha çok Anita blake serisinin tadında olduğunu anladım,anita severlerin hoşuna gidebilir bu kitap ancak şunu belirtmeden geçemem,sookie asla bir anita değil.
Son olarak türkiye edisyonundan bahsetmek istiyorum oldukça başarıydı. Artemis iyi iş çıkarmış,çeviri iyiydi. Ancak kapakta yayınevi geleneğini sürdürerek kitaptaki hiç bir karakterle eşleştiremediğimiz bir model tercih etmiş ve ön kapağı kesen v şeklindeki çizgi çok anlamsız tıpkı arkadaki gibi beyazın içinde yok olabilirdi,ama bu sefer bunu o kadar çok eleştirmeyeceğim çünkü kapak kesinlikle çok karizmatik duruyor.
Okumak isteyenler için serinin sıralaması şöyledir:
1-Gündüz Ölüsü
2-Şehir Ölüsü
3-Kulüp Ölüsü
4-Cadı Ölüsü
5-Ölüler Ölüsü
6-Yılın Ölüsü
7-Hepimizin Ölüsü
8-Kötünün Ölüsü
Ülkemizde çevrimemiş kitapları:9-Dead and gone
10-Dead in family
11-Dead Reckoning
12-Deadlocked
Seri mayıs 2013 te çıkması planlanan 13. kitapla sonlanacak.

Share:

5 yorum

  1. Ben de ilk okuduğumda hoşuma gitmiti kitap. 6. kitabına kadar okudum ama sonra seriden sıkıldım. Biraz saçmaladıklarını düşünüyorum açıkcası.

    Dizisinide kitaptan öğrendim. Oda bi süre sonra farklı boyutlara gidince dizisini de izlemeyi bıraktım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben biraz eğlencesine devam edeceğim,çik-litler gibi biraz saçma ama komik :D şimdilik böyle ama 6. Kitapta sövebilirim seriyi o ayrı konu :D

      Sil
  2. Çevrilmesini dört gözle beklediğim ender serilerden biri :) İlk kitabı bayılarak okuduğumu hatırlıyorum. Kurgusunun farklı oluşu da etkili olabilir ;)
    Dizisi artık kitaptan bağımsız ilerliyor gibi, ama ben ikisini de ayrı ayrı seviyorum :D
    (İçinde Eric gibi bir karakter olur da sevilmez mi? ;) :D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ben henüz Eric'i pek tanıyamadım ama seveceğimi umuyorum.Diziyide 2-3 kitap daha oyunca başlamayı düşünüyorum :D

      Sil
  3. Kitap çok güzel. Ama isimleri çok karıştırıyorum. Onun için karakterlerini yazan bir site olsaydı çok iyi olurdu. Çünkü sürekli başka bir karakter giriyor. Akılda tutmak benim için zor. Onun dışında, özellikle aşk olan kısımları çok etkileyici ve sürükleyici. Şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil